Rezort dopravy rokoval s autodopravcami v štrajkovej pohotovosti

07.02.2014 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) - Predstavitelia ministerstva dopravy a autodopravcov združených v Únii autodopravcov Slovenska (UNAS) si dnes sadli za rokovací stôl. Diskutovali o požiadavkách dopravcov, ktorí sú momentálne v štrajkovej pohotovosti. Nesúhlasia s viacerými opatreniami v mýte, ktoré štát zaviedol od januára tohto roku a žiadajú zlepšiť tiež podmienky na podnikanie v oblasti dopravy.

"Rokovací tím rezortu dopravy sa s predstaviteľmi autodopravcov zhodol, že o väčšine ich požiadaviek sa dá ďalej rokovať a hľadať konštruktívne riešenia," skonštatoval po stretnutí štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. Ďalšie kolo rokovaní je naplánované na tretí februárový týždeň.

UNAS vstúpil do štrajkovej pohotovosti minulý týždeň a žiada prehodnotenie opatrení, ktoré štát spustil od januára tohto roku. Dopravcom sa nepáči najmä to, že sa rozšírili mýtom spoplatnené cesty, zvýšili sa pokuty za mýtne prehrešky a zaviedol sa monitoring ciest II. a III. triedy. To pre dopravcov znamená povinnosť mať tzv. "mýtny prístroj" aj v nákladných autách, ktoré premávajú po týchto cestách. Žiadajú vytvorenie vhodných podmienok pre podnikanie v oblasti dopravy. Chcú dosiahnuť "životaschopnosť" autodopravcov a zabrániť "likvidácii menších a stredných autodopravcov".

Ministerstvo dopravy však tvrdí, že cieľom zmien v mýtnom systéme zavedených od začiatku tohto roka je ochrana životných podmienok obyvateľov vidieka a snaha dostať nákladnú dopravu na cesty, kam patrí, a ktoré sú na ňu konštrukčne uspôsobené. Teda na diaľnice, rýchlostné cesty a cesty I. triedy.

Zavedené zmeny sú podľa rezortu kompromisným výsledkom mesiace trvajúcich rokovaní štátu, samospráv a autodopravcov. S nimi podľa ministerstva okrem zástupcov VÚC vyjadrili súhlas aj predstavitelia združení autodopravcov UNAS a ČESMAD.
 

Vyberte región